- Home


Air Conditioners | Dehumidifiers | Dishwashers | Disposals | Dryers | Freezers | Humidifiers | Ice Makers | Microwave Ovens | Ovens, Ranges, Stoves | Refrigerators | Trash Compactors | Washers | Water Filters

FAQs | Contact | Apprenticeship | Parts | Model Number Help | Newsletter | Beer

Find Appliance Parts & Diagrams Here
Enter a model number, part number, type of appliance, brand, or even a part description.

365-day return policy on all parts ordered through this site!


 Moderated by: RegUS_PatOff, BrntToast, appl.tech.29501 Search Our Sites for More Info!
New Topic Reply Printer Friendly
Kenmore oasis washer 11027082  Rate Topic 
AuthorPost
 Posted: Thu Oct 28th, 2010 01:29 am
  PM Quote Reply
1st Post
bubbajo
Grasshopper
 

Joined: Wed Oct 27th, 2010
Location:  
Posts: 9
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
I have a 4 year old Kenmore elite oasis top load washer 11027082.  It starts to fill then the lid locks and it stops filling after about 10 seconds and will sit idle for a while then shut off.   There is no error message.  I've been googling and reading and have discovered this washer is problem prone.  One blog I read said to check the sensor tube to make sure it is clear and dry.  When I blow into it I can hear water gurggle in the bottom of the washer.   Where do I go from here.  I can't afford the $130 Sears wants to come look at it.  Bubbajo

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: Thu Oct 28th, 2010 02:51 am
  PM Quote Reply
2nd Post
Tronicsmasta



Joined: Wed May 30th, 2007
Location: Woodland Hills, California USA
Posts: 423
Flavorite Brew: Samuel Adams
Status: 
Offline
sounds like maybe you have an issue with your cold water valve...

check for error codes in the diagnostic mode.

push and hold spin speed for 4 seconds, release it for 4 seconds, push again for 4 seconds, release for 4 seconds, and push for a final 4 seconds. if done right, all lights should light up and show 88 on the display. after a few seconds, it will flash an error code if there is one. it will store up to 4 errors. you can see the next one by pressing spin speed again. after the 4th one is on the screen, if you press spin speed one more time, it will go into automatic test mode.

see if there are any error codes and report back here :) i will be glad to assist you.



____________________
It is never a bad thing to leave it to the professionals. Inexperience can lead to more damage or risk of injury. You can always call A&E Factory Service (1-800-905-9505), Sears(1-800-469-4663), or local service man you can trust (servicemagic.com).
Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Thu Oct 28th, 2010 02:56 am
  PM Quote Reply
3rd Post
bubbajo
Grasshopper
 

Joined: Wed Oct 27th, 2010
Location:  
Posts: 9
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Thank you.  I'll run the test in the morning and let you know the outcome.

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: Thu Oct 28th, 2010 03:50 am
  PM Quote Reply
4th Post
matt1
Merit Apprentice Appliantologist
 

Joined: Sun Apr 13th, 2008
Location:  
Posts: 10
Flavorite Brew: cool
Status: 
Offline
Broken pump(open/short) usually will give you that problem,loose wire at connection
at the pump will cause it also;you might not be able to run a diagnostic test as
Tronicsmasta mention.

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Thu Oct 28th, 2010 04:18 am
  PM Quote Reply
5th Post
bubbajo
Grasshopper
 

Joined: Wed Oct 27th, 2010
Location:  
Posts: 9
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Thanks for the heads up.

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: Thu Oct 28th, 2010 05:08 am
  PM Quote Reply
6th Post
Tronicsmasta



Joined: Wed May 30th, 2007
Location: Woodland Hills, California USA
Posts: 423
Flavorite Brew: Samuel Adams
Status: 
Offline
matt1 wrote:
Broken pump(open/short) usually will give you that problem,loose wire at connection
at the pump will cause it also;you might not be able to run a diagnostic test as
Tronicsmasta mention.


i know it wouldn't be an open as i have had the pump broken wire issue... it operates normal except when needing to drain...



____________________
It is never a bad thing to leave it to the professionals. Inexperience can lead to more damage or risk of injury. You can always call A&E Factory Service (1-800-905-9505), Sears(1-800-469-4663), or local service man you can trust (servicemagic.com).
Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Thu Oct 28th, 2010 05:12 pm
  PM Quote Reply
7th Post
bubbajo
Grasshopper
 

Joined: Wed Oct 27th, 2010
Location:  
Posts: 9
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
OK, I did the automatic dianostic test.  It did the CO, then the C1 started and ran for about 30 seconds then it stopped and flashed F51.  I got 3- F51 codes and one F84.   I tried to run the test again and after I got the 88 and pushed the button again, I got the F51 code.   I then tried to run in the manual mode and all I would get is the F51 with no other action.

The model is 110.27082604

SR# is CU0670321

Type 580

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: Fri Oct 29th, 2010 04:09 am
  PM Quote Reply
8th Post
matt1
Merit Apprentice Appliantologist
 

Joined: Sun Apr 13th, 2008
Location:  
Posts: 10
Flavorite Brew: cool
Status: 
Offline
If you would look up f 51 on the tech sheet, they wants you do all those test and suggest to replace RSP sensor. There is only one times I replaced it due to water get on it and the thing was fried. Replaced main control board will fix your f 51 error code. Part # 10189966. By all mean do the test that was mention all the tech sheet
first. This is a very common problem with OASIS for the first 5 years when they just
came out, and the control boards were up grade many times.

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Fri Oct 29th, 2010 04:39 am
  PM Quote Reply
9th Post
bubbajo
Grasshopper
 

Joined: Wed Oct 27th, 2010
Location:  
Posts: 9
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Thanks.  Another thing that concerned me was what I read about checking the sensor tube to be sure it was not crimped or wet inside.  When I blow into it I hear water gruggle in the bottom of the washer.  Is this normal or another problem??

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: Fri Oct 29th, 2010 04:50 am
  PM Quote Reply
10th Post
BrntToast
Fellow, Academy of Sublime Masters of Appliantology


Joined: Wed Mar 14th, 2007
Location: Winnipeg, Manitoba Canada
Posts: 1088
Flavorite Brew: MGD
Status: 
Offline
i am not familiar with this washer, but one thing i do know is that once you disconnect the tube from the switch and blow into it you have now relieved the pressure to the switch, you cannot just reconnect the hose and begin retesting

you will now have to remove all the water from the tub, disconnect and reconnect the hose and start over, cause right now you have a full tub, but because the hose was disconnected and reconnected the switch thinks the tub is empty

 



____________________
The only stupid question is the one not asked
hope i've been helpfull, if you wish to buy Brnt beer kick here

http://brnttoast.googlepages.com/home

feel free to prvt msg frigidaire questions my way
(i dont log in every day)
Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Fri Oct 29th, 2010 05:24 am
  PM Quote Reply
11th Post
bubbajo
Grasshopper
 

Joined: Wed Oct 27th, 2010
Location:  
Posts: 9
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Yikes.... Actually there is no visble water in the tub.  After I did the auto diagnostic, got the F51 code and it shut down I hit the start button and the water in the tub drained, then it shut down again.

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: Sat Oct 30th, 2010 01:37 am
  PM Quote Reply
12th Post
bubbajo
Grasshopper
 

Joined: Wed Oct 27th, 2010
Location:  
Posts: 9
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Don't leave me hanging!!!!

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Sat Oct 30th, 2010 03:26 am
  PM Quote Reply
13th Post
kdog
Fellow, Academy of Sublime Masters of Appliantology


Joined: Sun May 8th, 2005
Location: Calgary, Alberta Canada
Posts: 2560
Flavorite Brew: dickens cider
Status: 
Offline
Put the unit into a manual funtion mode and run the drain pump test, sounds like the machine has not fully drained.
When running diagnostics it is important not to advance it into wash mode until it has filled with enough water to float the inner basket - doing so will immediately trigger a 51 code as you described



____________________
Can Ye spare some 'cutter me brutha ?

http://web.me.com/zenzoidman/kdog/
Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: Sat Oct 30th, 2010 04:12 am
  PM Quote Reply
14th Post
bubbajo
Grasshopper
 

Joined: Wed Oct 27th, 2010
Location:  
Posts: 9
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Thanks.  When I ran the auto test it shut down before it floated the tub.  I tried to run the manual test but all it would do is give me a blinking 51 code.  I could not get it to do anything beyond that, other than shut down.

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Sat Oct 30th, 2010 04:58 am
  PM Quote Reply
15th Post
kdog
Fellow, Academy of Sublime Masters of Appliantology


Joined: Sun May 8th, 2005
Location: Calgary, Alberta Canada
Posts: 2560
Flavorite Brew: dickens cider
Status: 
Offline
Souns like you may have an issue with the rps sensor -



____________________
Can Ye spare some 'cutter me brutha ?

http://web.me.com/zenzoidman/kdog/
Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: Sat Oct 30th, 2010 05:17 am
  PM Quote Reply
16th Post
bubbajo
Grasshopper
 

Joined: Wed Oct 27th, 2010
Location:  
Posts: 9
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Can an appliance dummy check the sensor?

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: Sat Oct 30th, 2010 05:51 pm
  PM Quote Reply
17th Post
mark mac

 

Joined: Tue Mar 11th, 2008
Location:  
Posts: 102
Flavorite Brew: corona
Status: 
Offline
Make sure the basket spins freely by hand first if so replace rps sensor

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: Sat Oct 30th, 2010 09:10 pm
  PM Quote Reply
18th Post
Samurai Appliance Repair Man
Fermented Grand Master of Appliantology


Joined: Mon Mar 21st, 2005
Location: Otterville, New Hampshire USA
Posts: 16082
Flavorite Brew: Kirin Ichiban
Status: 
Offline
Part link for the RPS kit, if needed==> http://www.repairclinic.com/PartDetail/Sensor-or-Thermistor/1394136



____________________
To ask a question, use our new forums==> http://appliantology.org

365-Day No-Hassle Return Policy on all parts purchased through this site, even electrical parts that have been installed!
Back To Top PM Quote Reply

Current time is 08:14 am Tell a friend about this page... all your other friends are doing it!  
- > Do-It-Yourself Appliance Repair Help > The Laundry Appliance Repair Forum > Kenmore oasis washer 11027082 Top



Find Appliance Parts & Diagrams Here
Enter a model number, part number, type of appliance, brand, or even a part description.

365-day return policy on all parts ordered through this site!

FAQs | Contact | Apprenticeship | Parts | Model Number Help | Newsletter | Beer

Your Sometimes-Lucid Host:
- Home
"If I can't help you fix your appliance and make you 100% satisfied, I will come to your home and slice open my belly, spilling my steaming entrails onto your floor."


UltraBB 1.17 Copyright © 2007-2008 Data 1 Systems
Page processed in 0.1191 seconds (7% database + 93% PHP). 26 queries executed.

Web Analytics