- Home


Air Conditioners | Dehumidifiers | Dishwashers | Disposals | Dryers | Freezers | Humidifiers | Ice Makers | Microwave Ovens | Ovens, Ranges, Stoves | Refrigerators | Trash Compactors | Washers | Water Filters

FAQs | Contact | Apprenticeship | Parts | Model Number Help | Newsletter | Beer
- > Do-It-Yourself Appliance Repair Help > The Kitchen Appliance Repair Forum > how to install my new adaptive defrost control board

Find Appliance Parts & Diagrams Here
Enter a model number, part number, type of appliance, brand, or even a part description.

365-day return policy on all parts ordered through this site!


 Moderated by: BrntToast, RegUS_PatOff, appl.tech.29501 Search Our Sites for More Info! Page:  First Page Previous Page  1  2  3  4  5  Next Page Last Page  
New Topic Printer Friendly
how to install my new adaptive defrost control board  Rating:  Rating
AuthorPost
 Posted: Wed Jun 22nd, 2005 02:54 pm
   
21st Post
TJO
Grasshopper


Joined: Sat Jun 4th, 2005
Location:  
Posts: 13
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
So funny! :dude:

 

 

Back To Top    

 Posted: Wed Jun 22nd, 2005 05:14 pm
   
22nd Post
Samurai Appliance Repair Man
Fermented Grand Master of Appliantology


Joined: Mon Mar 21st, 2005
Location: Otterville, New Hampshire USA
Posts: 16083
Flavorite Brew: Kirin Ichiban
Status: 
Offline
:ufo:



____________________
To ask a question, use our new forums==> http://appliantology.org

365-Day No-Hassle Return Policy on all parts purchased through this site, even electrical parts that have been installed!
Back To Top  

 Posted: Fri Aug 26th, 2005 07:55 am
   
23rd Post
dean00
Grasshopper
 

Joined: Fri Aug 26th, 2005
Location:  
Posts: 1
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Hi,

I have  a  Jenair/Maytag JCD2389DE having the same type of symptoms as what Lucy had described earlier.   Fridge is warm.  Freezer is cold .  I see frost build up everywhere in the freezer.  After manually defrosting the unit, I followed the instructions for forcing defrost cycle on the  Adaptive Defrost Control Board (shorting L1 and TEST).    I heard the clicking sound of the relay.   What does this really mean?  Is the board fried?

Thank you,

Dean

 

Back To Top    

 Posted: Fri Aug 26th, 2005 03:21 pm
   
24th Post
TJO
Grasshopper


Joined: Sat Jun 4th, 2005
Location:  
Posts: 13
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Thats what mine did. Turn it off and replace that board. That should do it ....

Back To Top  

 Posted: Fri Aug 26th, 2005 03:31 pm
   
25th Post
Samurai Appliance Repair Man
Fermented Grand Master of Appliantology


Joined: Mon Mar 21st, 2005
Location: Otterville, New Hampshire USA
Posts: 16083
Flavorite Brew: Kirin Ichiban
Status: 
Offline
dean00 wrote:
After manually defrosting the unit, I followed the instructions for forcing defrost cycle on the Adaptive Defrost Control Board (shorting L1 and TEST). I heard the clicking sound of the relay. What does this really mean?

The clicking is the sound of the relay on the ADC board. Whether or not it's actually doing anything is another matter and can only be determined by measuring voltage with your meter. Since you manually defrosted the evaporator, the defrost t'stat was likely open and so would have prevented the defrost heaters from firing. An easy test would be repeat the force defrost on the ADC board when the freezer is at normal operating temperature and see if the heaters fire up.

Last edited on Fri Aug 26th, 2005 05:22 pm by Samurai Appliance Repair Man



____________________
To ask a question, use our new forums==> http://appliantology.org

365-Day No-Hassle Return Policy on all parts purchased through this site, even electrical parts that have been installed!
Back To Top    

 Posted: Fri Aug 26th, 2005 05:09 pm
   
26th Post
jackpai
Grasshopper
 

Joined: Wed Aug 17th, 2005
Location:  
Posts: 3
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
I too have the defrost failure on my 2001 Maytag MSD2756GEW, the way I do to manually defrost is to make an AC connector across the Heater Element and apply 120V AC to it, you don't have to remove any content from the fridge. I do this once every 6 to 10 days for about 30 minutes while researching and waiting on Maytag's answer. (Got their answer back, refuse to assist since my warranty expired! I paid $1,700 in 2001 for Maytag name, this will be my last Maytag I assure you)

When short out TST and L1, did not hear click. Replaced the relay, and micro controller, still don't hear the click, will look into the relay driver circuitry and post back my findings.

Back To Top  

 Posted: Sat Aug 27th, 2005 12:39 am
   
27th Post
Southern
Master Appliantologist
 

Joined: Tue Jul 19th, 2005
Location: Carol Stream, Illinois USA
Posts: 79
Flavorite Brew: Budweiser or Free
Status: 
Offline
jackpai wrote:
I too have the defrost failure on my 2001 Maytag MSD2756GEW, the way I do to manually defrost is to make an AC connector across the Heater Element and apply 120V AC to it, you don't have to remove any content from the fridge. I do this once every 6 to 10 days for about 30 minutes while researching and waiting on Maytag's answer. (Got their answer back, refuse to assist since my warranty expired! I paid $1,700 in 2001 for Maytag name, this will be my last Maytag I assure you)

When short out TST and L1, did not hear click. Replaced the relay, and micro controller, still don't hear the click, will look into the relay driver circuitry and post back my findings.


Make sure you have made metal to metal contact when shorting out the test & L1 pins since there is a coating on the circuit board and pins to prevent moisture from causing havoc on the circuit board. You can check this with an ohmmeter.

You should also check that both your fans are running (evaporator & condensor) when the fridge is running.

I found the problem with my Jenn-air to be an intermittent termisitor and a condensor fan motor which sometimes worked and sometimes didn't work. After replaced both I have a working fridge again.

Back To Top    

 Posted: Tue Aug 30th, 2005 04:09 pm
   
28th Post
jackpai
Grasshopper
 

Joined: Wed Aug 17th, 2005
Location:  
Posts: 3
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Finally it's fixed, the ADC board clicks when shorting L1 and Test, 23 minute is the cycle of forced defrosting. Check AC across the heat element and across the whole heat assembly you will know if the termister is faulty. The culprit was the relay. Notice I replaced it along with the micro controller all together, which is a bad thing to do and I had a such bad luck, the new replacement controller was defective! After checking all parts on the board I decided to replace again the micro controller, bingo!

I used a higher rating relay, about twice as high as the original one with same footprint, it fits well.

Thanks for all the help from you folks, couldn't have done it without you guys.

Back To Top  

 Posted: Tue Aug 30th, 2005 09:51 pm
   
29th Post
shogun
Scholar of Advanced Appliantological Studies
 

Joined: Tue Aug 30th, 2005
Location:  
Posts: 10
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
I have the same problem with the defrost cycle and need help diagnosing if it is the control board or the thermostat/element.

Here are the facts:

1)The first time I jumpted L1 and test the defrost cycle went on for about 20 minutes(removed back wall to confirm this).
2)Subsequent tries (while frozen over) stopped the motor but did not turn on the element).
3)There are no burn marks on the board to indicate a burnout.
4)The resistance on the thermostat measured 240k ohms with slight fluctuation +- 20k between hot (room temp.) and cold (15 degrees).
5)The 2 year full waranty just expired (my luck).

Can you tell me definitively samurai if the board or the thermostat is the culprit, or, do you have any further diagnostics to confirm which component is at fault?

Back To Top    

 Posted: Tue Aug 30th, 2005 09:59 pm
   
30th Post
Pegi
Fellow, Academy of Sublime Masters of Appliantology


Joined: Tue May 3rd, 2005
Location: Wichita Falls, Texas USA
Posts: 13120
Flavorite Brew: Sweet Iced Tea
Status: 
Offline
Shogun, do we know what brand your box is and the model number??



____________________
To ask a question, use our new forums==> http://appliantology.org

365-Day No-Hassle Return Policy at RepairClinic!
Back To Top  

 Posted: Tue Aug 30th, 2005 10:01 pm
   
31st Post
shogun
Scholar of Advanced Appliantological Studies
 

Joined: Tue Aug 30th, 2005
Location:  
Posts: 10
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Sorry how stupid of me. Forgive me. Maytag Side by Side MSD2458GEW.

Back To Top    

 Posted: Tue Aug 30th, 2005 10:18 pm
   
32nd Post
Pegi
Fellow, Academy of Sublime Masters of Appliantology


Joined: Tue May 3rd, 2005
Location: Wichita Falls, Texas USA
Posts: 13120
Flavorite Brew: Sweet Iced Tea
Status: 
Offline
Best way is to check the defrost heater and the defrost termination thermostat with your ohm meter with the box un-plugged.  If they test good then you have the ADC left as the problem.



____________________
To ask a question, use our new forums==> http://appliantology.org

365-Day No-Hassle Return Policy at RepairClinic!
Back To Top  

 Posted: Tue Aug 30th, 2005 10:21 pm
   
33rd Post
kwantlenappliance
Master Appliantologist
 

Joined: Fri Apr 22nd, 2005
Location: Surrey, British Columbia Canada
Posts: 30
Flavorite Brew: Guinness
Status: 
Offline
If the defrost thermostat measured 240K then it is open. Maytag uses a thermostat with a 240K ohm resistor in parallel to the contacts. This is used to simply diagnosis. Without having to expose the evaporator take an ohms reading between blue on the cold control (power off ) and the yellow wire on the adaptive defrost control (remove the connector plug - isolate) if you get 240k ohms plus the value of the heater (approx 20 ohms if O.K.) this indicates the defrost thermostat is open. If you get just the value of the heater this indicates the defrost thermostat is closed. Of course if your ohms reading shows infinity (no continuity) the heater is open. This can all be done by dropping the control panel of either the top mount or SxSides and accessing the cold control and ADC. Take a look at the schematic - simple - eh? For a partial schematic go to: http://www.kwantlentrades.com/appliancerepair/technology.htm  and scroll down to the diagram. Hope this helps

Back To Top    

 Posted: Wed Aug 31st, 2005 04:25 pm
   
34th Post
jackpai
Grasshopper
 

Joined: Wed Aug 17th, 2005
Location:  
Posts: 3
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
shogun wrote: I have the same problem with the defrost cycle and need help diagnosing if it is the control board or the thermostat/element.

Here are the facts:

1)The first time I jumpted L1 and test the defrost cycle went on for about 20 minutes(removed back wall to confirm this).
2)Subsequent tries (while frozen over) stopped the motor but did not turn on the element).
3)There are no burn marks on the board to indicate a burnout.
4)The resistance on the thermostat measured 240k ohms with slight fluctuation +- 20k between hot (room temp.) and cold (15 degrees).
5)The 2 year full waranty just expired (my luck).

Can you tell me definitively samurai if the board or the thermostat is the culprit, or, do you have any further diagnostics to confirm which component is at fault?

To confirm your facts, you did see the heater glowing when you forced the 20-minute defrost cycle and the evaporator was frozen at the time of testing.  Then subsequent tries failed to trun on heater when evaporator was iced over.  Am I correct in interpretating your facts?

The thermostat will close when it's iced over, the heat element will be energized when defrost cycle active.  When ice started melting to a certain point, the thermostat will open to prevent further defrosting regardless the cycle is active or not.

The best way to find out exactly what's wrong is to measure the voltatge between L1 and the DEF HTR when plugged in and in defrost cycle, make sure there's 120V AC.  Be very careful to do this due to risk associated, depends on your electrical skills.   Or you can remove the board, and apply 24V DC (12V should be able to do it too) to the relay coil and measure the continuity between the SPDT's pole and Def Heat (3 leads, one pole, one NC to compressor and one NO to heater).  The relay could click but not make good contacts everytime to energize the heat assembly.

From what you observed, you may have a bad relay or an intermittant teministor.  If you can measure 120V AC or good continuity on relay everytime it clicks, then you have a bad terministor. 

 

Back To Top  

 Posted: Wed Aug 31st, 2005 04:41 pm
   
35th Post
shogun
Scholar of Advanced Appliantological Studies
 

Joined: Tue Aug 30th, 2005
Location:  
Posts: 10
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
Yes your interpretation is exactly right.

It will take me some time to digest and follow your instructions since my knowledge of electronics is fairly basic, but you have given me a good start and I should be able to handle it.

If the culprit is a bad relay or terministor, is the solution to replace the whole board, or just the defective link in the chain?

Back To Top    

 Posted: Tue Sep 20th, 2005 02:23 pm
   
36th Post
shogun
Scholar of Advanced Appliantological Studies
 

Joined: Tue Aug 30th, 2005
Location:  
Posts: 10
Flavorite Brew: 
Status: 
Offline
To Jakpai, kwantlenappliance, and Pegi here is the end of the story. The defrost thermostat was indeed the culprit not the control board.

I devised my own test. I removed the defrost assembly and placed the thermostat in a cup of water in a different freezer. When it was frozen solid I tested for resistance. There was no change in the reading and if that wasn't cold enough then I don't know what is.

Just to be sure, I ordered a control board at the same time which I have since returned.

And they lived happily ever after.

Back To Top  

 Posted: Sun Sep 25th, 2005 02:12 am
   
37th Post
RegUS_PatOff
Fellow, Academy of Sublime Masters of Appliantology


Joined: Sat Sep 24th, 2005
Location: Milwaukee, Wisconsin USA
Posts: 16509
Flavorite Brew: Indian Head. Black & White
Status: 
Offline
my coils are filled with "snow"

OK, after reading these messages, it seems my ADC is bad.

(my bad, I once or twice tried using a 2000 W power inverter to power the fridge in case of power outage) must have fused the "run" contacts.

My question is how do I get to the ADC?

The big plastic cover over the main temp control won't seem to come off.

I see the tabs holding it, but can't fiqure out which way / what to do.

I tried sliding it forward while pulling down, ect.

MSD2756AEW

thanks

 



____________________
The new repair forums==> http://appliantology.org
Back To Top    

 Posted: Sun Sep 25th, 2005 02:36 am
   
38th Post
Samurai Appliance Repair Man
Fermented Grand Master of Appliantology


Joined: Mon Mar 21st, 2005
Location: Otterville, New Hampshire USA
Posts: 16083
Flavorite Brew: Kirin Ichiban
Status: 
Offline
Remove the top shelf inside the beer compartment so you can stick your head inside and turn it to the sky.  The ADC control is in the that top-most control compartment, right hand side.  Start by unplugging the refrigerator

There are two sets of screws,a Phillips pair, and another 1/4" pair, toward the front that need to be removed.  There's also a pair of 1/4" screws on the back way that need to come out.  This diagram might illustrate it better. 

Now, here's the tricky part.  To pull the control plate tray out, you need to pull the tray down and toward you at the same time.  It's tricky until you get the hang of it.  Remember: finesse, not force.  You're dealing with cheap plastic-- if you force it too much, it'll break. 



____________________
To ask a question, use our new forums==> http://appliantology.org

365-Day No-Hassle Return Policy on all parts purchased through this site, even electrical parts that have been installed!
Back To Top  

 Posted: Sun Sep 25th, 2005 02:49 am
   
39th Post
RegUS_PatOff
Fellow, Academy of Sublime Masters of Appliantology


Joined: Sat Sep 24th, 2005
Location: Milwaukee, Wisconsin USA
Posts: 16509
Flavorite Brew: Indian Head. Black & White
Status: 
Offline
"Remove the top shelf inside the beer compartment..."

 

what to do with all this beer, what to do.....

thanks, got it, but no screws on this model, not much finesse either.

The trick was to "bow" the plate while pulling down and forward on both sides at once.

Last edited on Fri Oct 7th, 2005 06:50 am by RegUS_PatOff



____________________
The new repair forums==> http://appliantology.org
Back To Top    

 Posted: Sun Sep 25th, 2005 03:05 am
   
40th Post
Samurai Appliance Repair Man
Fermented Grand Master of Appliantology


Joined: Mon Mar 21st, 2005
Location: Otterville, New Hampshire USA
Posts: 16083
Flavorite Brew: Kirin Ichiban
Status: 
Offline
Good job, I knowed you could do it! :cheers:

BTW, running your fridge on an inverter would NOT cause the ADC board to fry; it fried because it's one of the Achilles Heels on this machine. Common fail item. You are one of millions.



____________________
To ask a question, use our new forums==> http://appliantology.org

365-Day No-Hassle Return Policy on all parts purchased through this site, even electrical parts that have been installed!
Back To Top  

Current time is 11:20 am Tell a friend about this page... all your other friends are doing it! Page:  First Page Previous Page  1  2  3  4  5  Next Page Last Page    
- > Do-It-Yourself Appliance Repair Help > The Kitchen Appliance Repair Forum > how to install my new adaptive defrost control board Top



Find Appliance Parts & Diagrams Here
Enter a model number, part number, type of appliance, brand, or even a part description.

365-day return policy on all parts ordered through this site!

FAQs | Contact | Apprenticeship | Parts | Model Number Help | Newsletter | Beer

Your Sometimes-Lucid Host:
- Home
"If I can't help you fix your appliance and make you 100% satisfied, I will come to your home and slice open my belly, spilling my steaming entrails onto your floor."


UltraBB 1.17 Copyright © 2007-2008 Data 1 Systems
Page processed in 0.1406 seconds (14% database + 86% PHP). 30 queries executed.

Web Analytics